Testa ditt teleobjektiv!

Jan med ett teleobjektiv

För att du ska bli en bra fågelfotograf måste du ha ett bra teleobjektiv. Så enkelt är det och samtidigt så svårt, för ett bra teleobjektiv kostar mycket pengar. Är pengar inget problem är det ändå svårt, för det finns gott om måndagsexemplar på marknaden.

Jag har testat teleobjektiv i snart 30 år och jag vågar påstå att jag har stor erfarenhet av detta, i alla fall när det gäller Canonobjektiv. Att det skiljer från exemplar till exemplar är förståeligt. Men att lägsta nivån är så låg som den faktiskt är, det är inte OK, enligt min mening. Jag har testat andra märken också och de är varken bättre eller sämre i det avseendet. Det spelar ingen roll om du köper ett teleobjektiv för 20 000 kr eller för 100 000 kr, det finns gott om måndagsexemplar i alla prisklasser.

Därför säger jag till alla som är på väg att köpa ett teleobjektiv, köp det över nätet av ett svenskt företag. Gör du det som privatperson har du 14 dagars ångerrätt, utnyttja den ångerrätten om objektivet inte är skarpt.

Men hur vet du om objektivet är skarpt?

Jan testar ett teleobjektiv

Det enklaste sättet är att du kommer till mig och att jag testar ditt teleobjektiv. Jag har utrustningen som krävs och ett stort referensmaterial vilket gör att jag kan bedöma hur bra ditt objektiv är.

Föredrar du att testa ditt teleobjektiv själv vill jag råda dig till att se min kurs Fotografera fåglar som finns på Moderskeppet. I den kursen går jag igenom hur du ska gå tillväga när du testar ditt teleobjektiv.

Oavsett om du låtit mig testa ditt teleobjektiv eller om du gjort det själv och testen visar att objektivet är oskarpt, så ska du skicka tillbaka objektivet.

Företaget som du köpt objektivet av kommer inte bli glada. De kommer troligtvis föreslå att du skickar in objektivet tillsammans med kamerahuset, så att de får kalibrera autofokusen. Men så enkelt är det inte, för har du testat objektivet på det sätt som jag gått igenom i kursen Fotografera fåglar. Då beror det inte på autofokusen, då är det något annat det beror på.

En jämförelse mellan ett bra och ett dåligt Canon 400/2,8L IS II.
En jämförelse mellan ett bra (vänster) och ett dåligt (höger) Canon 400/2,8L IS II.

När de 14 dagarna har gått har du bara rätt att lämna tillbaka objektivet om det är fel på det och om det är fel på objektivet kan man ha olika uppfattning om. Svaret du kommer att få efter att objektivet har varit inne på serviceverkstaden kommer troligtvis vara att de justerat objektivet och att det nu är bra. Du kan också få svaret att det inte är något fel på objektivet. Ett tredje svar som jag vet förekommer är att det ligger inom de toleranser som företaget har, d.v.s. det är inget fel på objektivet. Ja, du förstår nog, det gäller att skicka tillbaka objektivet inom 14 dagar och få pengarna tillbaka.

Pris

Pris:1250 kronor.

Kombinera test av objektiv med konfiguration av din kamera

En test av ditt teleobjektiv kan kombineras med att jag ställer in din kamera så som jag tycker är bäst för fågelfotografering.

Pris: 2000 kronor (4 timmar).

Boka ett test av ditt teleobjektiv

Om du är intresserad av att testa ditt objektiv, kontakta mig, foto@jangustafsson.se eller 0708-22 05 84, så planerar vi in detta

Behandling av personuppgifter

För information om hur jag behandlar personuppgifter, se här.

Följ mig på sociala medier.

Instagram