Steg 3-kursen 2024 är en kurs i strategiskt tänkande

Sävsångare

Strategiskt tänkande är en förutsättning för att få många bra fågelbilder. Det kan vara hur jag närmar mig en fågel, var jag placerar mitt gömsle, hur jag får fågeln att flyga åt rätt håll, hur jag får till en fin bakgrund m.m.

Att ha en bra taktik och att vara väl förbered är A och O vid fågelfotografering. Men det räcker inte med det, du måste också träna. För det är precis som för en idrottsman, tränar man inte vinner man inte. Eller som Stenmark sa, "ju mer jag tränar, desto mer tur har jag".

Program

Kursen börjar på fredagen kl. 15:00 i teorilokalen på Storgatan 36 i Tibro (Rixhuset, snett emot Frendo/Ingo) kl. 15.00. Kursen avslutas på söndagen kl. 13:00.

Fredag

Vi börjar med att fika och presenterar oss för varandra. Det kan finnas många skäl till att man fotograferar fåglar. Vilka är dina? Därefter blir det teori fram till ca: 19.00.

Teorin börjar med att vi studerar fågelbilder som jag tagit. Jag talar om hur jag tänkt, hur jag förberett mig och hur jag gått till väga när jag tagit några av mina bästa bilder. Men du får också veta när det gått snett, och vad jag då gjorde för fel.

Jag delar också med mig av mina erfarenheter vid val av kamerahus, teleobjektiv, stativ, ryggsäckar och kläder. Många gånger har det blivit rätt från början när jag köpt ny utrustning. Men inte alltid, och då har det blivit dyrköpta erfarenheter.

Lördag

Vi åker tidigt på morgonen till Hornborgasjön, så vi är där när ljuset är som finast. Vi fotograferar på morgonen och en bit in på förmiddagen. Därefter åker vi tillbaka till vandrarhemmet och vilar/sover några timmar. Efter lunch åker vi till en annan sjö för att fotografera svarthakedoppingar.

Söndag

Vi är i kurslokalen. Jag visar hur jag framkallar mina bilder i Lightroom Classic och Photoshop. När jag använder plugin-program som Topaz och DxO. Sedan får du själv framkalla bilderna som du tog under lördagen. För att jag ska hinna hjälpa dig är det max sex deltagare på kursen. Vi tittar på bilderna som vi tog på lördagen, analyserar vad som var bra och vad som kunde ha gjorts bättre. Därefter äter vi lunch. Kursen är slut klockan 13:00. Förhoppningsvis har du då fått några bra bilder att ta med dig hem och vill inget hellre än att fortsätta fotografera fåglar.

Några bilder från tidigare steg 3-kurs

Bild tagen från Jans fågelfotokurs
Bild tagen från Jans fågelfotokurs
Bild tagen från Jans fågelfotokurs
Bild tagen från Jans fågelfotokurs
Bild tagen från Jans fågelfotokurs
Bild tagen från Jans fågelfotokurs

Information

Vad ingår?

Vad ingår inte?

Utrustning

Övrigt

Bokning

Frågor om kursen

För anmälan och frågor om kursen, vänligen kontakta mig på e-post foto@jangustafsson.se eller telefon 0708-22 05 84.

Behandling av personuppgifter

För information om hur jag behandlar personuppgifter, se här.

Följ mig på sociala medier.

Instagram