Steg 1-kursen 2024 är en nybörjarkurs

Trana

Det är många som börjar med fågelfotografering men nästan lika många som slutar. Så behöver det inte vara. Får du bara lite hjälp i början för att undvika (de värsta) fallgroparna, så har du ett intresse för livet.

Därför lägger jag stor vikt på hur du ska undvika dem. Steg 1-kursen är mitt i transäsongen. Tranor är stora fåglar som är lätt att komma nära, vilket gör dessa kurser speciellt lämpliga för nybörjare. Vid tranfotografering behöver du inga långa teleobjektiv. Jag använder lika gärna mitt 200mm objektiv som mitt stora 600mm tele.

Program

Kursen börjar på fredagen kl. 15:00 i teorilokalen på Storgatan 36 i Tibro (Rixhuset, snett emot Frendo/Ingo) kl. 15.00. Kursen avslutas på söndagen kl. 13:00.

Fredag

Vi börjar med att fika och presenterar oss för varandra. Det kan finnas många skäl till att man fotograferar fåglar. Vilka är dina? Därefter blir det teori fram till ca: 19.00.

Teorin börjar med att jag ger dig råd om kamerainställningar. Jag lär dig ta skarpa bilder. Jag hjälper dig att kalibrera autofokusen så att din kamera ställer skärpan på rätt ställe. Vi analyserar bilder som jag tagit på tidigare steg-1-kurser. Kort och gott, vi förbereder oss inför morgondagens fotografering.

Lördag

Vi åker tidigt på morgonen till Hornborgasjön, så att vi är där när de första tranorna kommer till sjön. Vi fotograferar på morgonen och en bit in på förmiddagen. Därefter åker vi tillbaka till vandrarhemmet, importerar in bilderna i datorn, laddar batterierna och vilar/sover några timmar. Efter lunch åker vi tillbaks till Hornborgasjön för att få möjlighet att fotografera tranor i eftermiddags-och kvällsljus.

Söndag

Vi är i kurslokalen. Jag börjar med att lära dig hur du importerar, organiserar och framkallar dina bilder i Lightroom Classic. Sedan får du själv jobba med bilderna som du tog under lördagen. Det är max sex kursdeltagare, för att jag ska hinna hjälpa dig så mycket som möjligt. Vi tittar på bilderna som vi tog på lördagen, analyserar vad som var bra och vad som kunde ha gjorts bättre. Därefter äter vi lunch. Kursen är slut klockan 13:00. Förhoppningsvis har du då fått några bra tranbilder att ta med dig hem och vill inget hellre än att fortsätta fotografera fåglar. Vad är då naturligare än att gå steg 2 nästa år?

Några bilder från tidigare steg 1-kurs

Bild tagen från Jans fågelfotokurs
Bild tagen från Jans fågelfotokurs
Bild tagen från Jans fågelfotokurs
Bild tagen från Jans fågelfotokurs
Bild tagen från Jans fågelfotokurs
Bild tagen från Jans fågelfotokurs

Information

Vad ingår?

Vad ingår inte?

Utrustning

Övrigt

Bokning

Frågor om kursen

För anmälan och frågor om kursen, vänligen kontakta mig på e-post foto@jangustafsson.se eller telefon 0708-22 05 84.

Behandling av personuppgifter

För information om hur jag behandlar personuppgifter, se här.

Följ mig på sociala medier.

Instagram